Herbaty świata o najwyższej jakości

Różnorodne herbaty świata

Zanim zdecydujemy się odwiedzić sklep z herbatami, w poszukiwaniu najlepszego naparu dla nas, warto poznać właściwości każdej z nich. Na rynku dostępnych jest wiele różnych odmian herbat. Popularność zyskują herbaty świata, różniące się smakiem, właściwościami czy krajem uprawy. Chociaż krajem pochodzenia herbaty są Chiny, aktualnie jest ona uprawiana w wielu zakątkach świata.

Przegląd najpopularniejszych herbat

Jedną z najbardziej popularnych i cenionych jest herbata earl grey. Posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy, pobudzające produkcję endorfin, a także stymulujące pracę mózgu. Swój głęboki, charakterystyczny smak zawdzięcza dodawanemu do niej olejkowi z bergamotki.
Kolejną herbatą na którą warto zwrócić uwagę jest herbata czerwona. Określa się ją również mianem herbaty Pu-erh. Ze względu na fakt, że jest herbatą półfermentowaną, jej liście poddawane są lekkiej fermentacji do momentu, kiedy ich końcówki się lekko zaczerwienią. Polecana jest wszystkim osobom odchudzającym się, wykazuje działanie hamujące przyrost tkanki tłuszczowej, a także wspomagające trawienie. Charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem.
Kolejna z herbat świata to biała herbata, nazywana niekiedy królową, cesarzową wszystkich herbat. Herbata ta wymaga zbioru listków na początkowym etapie ich wzrostu, wówczas gdy są jeszcze słabo rozwinięte i mają formę pąków. Ich charakterystyczną cechą jest wtedy pokrycie białym meszkiem i właśnie stąd pochodzi nazwa tej herbaty. Jest to najmniej przetworzona z herbat, a do jej produkcji potrzeba dużej ilości pąków. Posiada również cenniejsze właściwości od innych herbat. Za sprawą wczesnego zbioru jej pąków, zawiera ona trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy od innych rodzajów. Wykazuje działanie ochronne, przeciwstarzeniowe w stosunku do komórek ludzkiego ciała. Poprzez substancję zwaną EGCg (tzw. galusan epigalokatechiny) herbata biała pobudza syntezę limfocytów, stymulując nasz układ immunologiczny do walki z różnymi chorobami, w tym także z nowotworami. Jej picie (bez stosowania w niej żadnych dodatków) zapobiega rozwojowi próchnicy i odkładaniu płytki nazębnej, dodatkowo wykazuje zbawienny wpływ na kondycję skóry.
Ciekawą propozycję stanowi również herbata z imbirem. To świetna rozgrzewająca mieszanka, która świetnie sprawdzi się w zimowe dni, ale również przyda się na ciążowe mdłości, ponieważ imbir wykazuje działanie przeciwwymiotne. To herbatka, która pomoże w walce z przeziębieniem, rozgrzeje i pomoże wzmocnić odporność.

Nie-herbata

Warto także zwrócić uwagę na rooibos, będący krzewem pochodzącym z Południowej Afryki, znanym w Europie dopiero od 100 lat. Jego liście przetwarza się tak samo jak liście herbaty i stosuje do picia w postaci naparu. Herbata rooibos charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smak i brązowawym, bursztynowym kolorem. Posiada szerokie zastosowanie lecznicze i profilaktyczne przede wszystkim obecności przeciwutleniaczy. Rooibos jest bogaty w grupę przeciwutleniaczy: polifenoli, flawonoli, dihydrochalkonów, aspalathinu i nothofaginu. Jego przetworzone liście zawierają kwas cynamonowy i benzoesowy, które charakteryzują się działaniem bakteriobójczym i grzybobójczym. Dodatkowo zawiera sporą dawkę witaminy C.

Rozwiązanie dla niezdecydowanych

Na rynku odnaleźć można przeróżne zestawy herbat i gotowe mieszanki. Przed zakupem dobrze jest zrobić rozeznanie, która z nich będzie dla nas odpowiednia. Kiedy rozważymy już, która z nich odpowiadać nam będzie pod względem jej smaku i właściwości, warto odwiedzić profesjonalny herbata sklep, w celu zakupienia najlepszego produktu. Jak widać, aktualnie dostępnych jest wiele różnych herbat. Jeśli nie jesteśmy pewni, która z nich będzie dla nas idealna, warto zdecydować się na gotowy zestaw herbat, próbować każdej z nich i zaznając ich zdrowotnych właściwości.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając herbaty świata?

Jak zauważono w tekście, dostępnych na rynku jest wiele różnych odmian herbat, mieszanek, zestawów. Kupując którąś z herbat świata, warto wiedzieć jakimi kryteriami kierować się przy doborze, aby otrzymać produkt oryginalny, jak najlepszej jakości. Pierwszą wskazówką, jaką warto mieć na względzie jest fakt, że najlepszej jakości herbaty zawierają całe listki. Dzięki temu zachować mogą swoje walory i są bardziej wartościowe niż te z listkami połamanymi na drobno. Wyjątek stanowi herbata czarna, która często poddawana jest mechanicznemu łamaniu listków i w tym przypadku podnosi to jej walory smakowe i estetyczne. Ponadto, wyższej jakości herbata zawierać będzie młode pączki o srebrzystym kolorze, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna, a jej smak intensywniejszy.

Rozpoznajemy herbaty białe, czarne i czerwone

Kupując białą herbatę powinno się zwrócić uwagę na to, czy zawiera ona młode liście i wspomniane wcześniej młode pączki. Wysokiej jakości biała herbata powinna zawierać pączki pokryte białym puchem. Zaparzona prawdziwa biała herbata powinna posiadać kolor jasnożółty, ewentualnie jasnobeżowy, a jej smak i zapach powinny być bardzo delikatne.
Decydując się na herbatę czerwoną, należy pamiętać, aby zwrócić uwagę czy brzegi jej liści są czerwonawe. Zakup czerwonej herbaty wymaga od kupującego dużej uwagi i ostrożności, ponieważ herbatę tą charakteryzuje długi okres leżakowania, dlatego im starsza, tym lepsza. Należy pamiętać, że ten rodzaj herbaty dzielimy na surową, a także postarzaną, która nabiera właściwych cech w krótszym czasie. W przypadku sezonowej przy zakupie trzeba wziąć pod uwagę czy ma ona szarozielone liście, a w sytuacji gdy sprasowana jest w charakterystyczne „ciastka”, powinny być one bardzo twarde, sprasowane. Kupując wersję herbaty czerwonej postarzanej, oczywiście należy mieć na uwadze czy nie zawiera ona pleśni. Jej zapach powinien być ziemisty, intensywny i wytrawny, podobny do torfu. Jej liście powinny być całe i długie, z zauważalnymi pączkami.
Przy wyborze herbaty rooibos, warto przyjrzeć się dokładnie czy jej liście są koloru czerwono-brązowego. Dobrej jakości rooibos ma listki przypominające małe igiełki. Jeśli herbata rooibos posiada drobno posiekane listki, to w przypadku tej herbaty świadczy to o jej wysokiej jakości. Jej smak powinien być wyrazisty, lekko miodowy.
Z kolei dobrej jakości earl grey poznamy po ciemnych, brązowo-czarnych poszatkowanych listkach. Jej aromat po zaparzeniu powinien przywoływać na myśl wspomniany wcześniej olejek z bergamotki – to odróżnia ją od klasycznej czarnej herbaty. Dodatkowo jej kolor po zaparzeniu powinien być ciemniejszy, lekko rdzawy. Smak dobrej herbaty earl grey jest słodki, o wyraźnej nucie bergamoty.