Masala chai – samodzielne przygotowanie i gotowe mieszanki
Herbata inna niż pozostałe
Masala chai, to coś więcej niż tylko herbata. To aromatyczna, pełna korzennych zapachów i głębokich smaków. W ostatnich latach ta dobra herbata zdobyła popularność na całym świecie. Znajdziemy ją nie tylko w modnych kawiarniach. Jest też bowiem dostępna w sklepach z herbatą, a nawet na półkach supermarketów. Nie oznacza to jednak, że trzeba korzystać z gotowych mieszanek skomponowanych przez producentów. Równie dobrze ten aromatyczny napój można przygotować samodzielnie.
Czym właściwie jest masala chai?
Masala chai, to po prostu herbata z przyprawami. Jest to tradycyjny indyjski napój. Bazą jest herbata czarna z dodatkiem mleka, cukru i mieszanki korzennych przypraw. Bywa to kardamon, cynamon, imbir, goździki, pieprz czy anyż. Receptura różni się w zależności od regionu Indii. Zależy nawet od domowych upodobań. Każdy ma bowiem swoją wersję idealnej chai.
To, co wyróżnia masala chai, to nie tylko bogactwo smaku. Warto bowiem zwrócić uwagę na działanie, które mają te herbaty świata. Oferują rozgrzanie, pobudzenie, a nawet poprawę trawienia. Nic zatem dziwnego, że stała się tak popularna również poza Indiami.
Gotowe mieszanki wygodnym rozwiązaniem
Każdy dobry sklep z herbatami oferuje gotowe mieszanki masala chai. Jest to szybki sposób na przygotowanie napoju bez konieczności zaopatrywania się w wiele przypraw. Wystarczy zalać wodą lub mlekiem oraz zagotować. Dzięki temu można bez wysiłku cieszyć się aromatycznym napojem.
Na rynku znajduje się wiele różnych propozycji mieszanek. Wybierać można spośród herbat w saszetkach z dodatkiem przypraw oraz wersji sypanych. Dostępne są również koncentraty i instant latte w proszku. Wiele z nich smakuje dobrze, ale warto czytać etykiety. Wiele produktów zawiera bowiem sztuczne aromaty i duże ilości cukru. Nie są to zatem najlepsze herbaty do codziennego spożywania.
Samodzielnie przygotowana masala chai
Samodzielne przygotowanie masala chai to rytuał dający ogromną satysfakcję. Można w ten sposób stworzyć mieszankę idealnie dopasowaną do swoich upodobań. Nie stanowi problemu mniej pieprzu, więcej cynamonu bądź odrobina wanilii. Herbata zimowa będzie bardziej aromatyczna, natomiast wersja wiosenna może stać się delikatniejsza.
Warto poeksperymentować z różnymi wariantami. Pikanterii doda świeży imbir. Z kolei ciekawego aromatu nadadzą ziarna kardamonu rozgniecione w moździerzu. Dłuższy lub krótszy czas gotowania nada napojowi innego charakteru. To właśnie te niuanse tworzą głębię smaku. Nie odda jej żaden zestaw herbat z gotowymi propozycjami.