Herbata jaśminowa i jej właściwości

Herbata jaśminowa na świecie

Herbata wzbogacona owocami i liśćmi krzewu jaśminu czyli herbata jaśminowa, to coraz popularniejsza odmiana tego napoju wśród jego polskich smakoszy. Od niemal 800 lat cieszy podniebienia oraz wspomaga zdrowie mieszkańców Chin. W Polsce jaśmin najczęściej spotykamy w mieszance z herbatą zieloną, lecz w Azji pije się ją od dawna także wraz z białą herbatą, czarną, rooibos jak i w postaci herbaty kwitnącej. Mówi się, że kto raz przekona się do jej smaku już na zawsze będzie w nim gustował i sporo w tym prawdy.

Herbata aromatyzowana tylko naturalnie

Dobra herbata to kwestia gustu. Mając do dyspozycji wszystkie herbaty świata naprawdę jest w czym wybierać. Najlepsze herbaty tworzone są z pasją i daleko im do tanich ekspresówek. Dziś każdy sklep internetowy z herbatą ma prawo bytu, gdyż popyt na różnego rodzaju herbaty nie maleje. Szczególnie jeśli kogoś interesuje herbata premium z wysokogatunkowego suszu. Herbata aromatyzowana jest dla konesera absolutnym passe, gdyż liczy się przede wszystkim aromat naturalny wydobywający się z wysokiej jakości zebranych liści i owoców.

Jaśminowe pozytywy

Herbata jaśminowa posiada niezwykle właściwości. Poprawia koncentrację przy pracy umysłowej oraz zwiększa wydajność ludzkiego mózgu. Koi nerwy i pozwala na zrelaksowanie się. Działa również wspierająco na układ odpornościowy, pozwala przezwyciężać gorączkę i infekcje organizmu. Łagodzi skutki porażeń słonecznych i jest uważana za napój miłosny. Biała herbata jaśminowa zawiera więcej przeciwutleniaczy, które lepiej wspomagają oczyszczanie organizmu.

Krótka lista właściwości zdrowotnych herbaty jaśminowej:

  • Łagodzi ból głowy,
  • Zapobiega zawałom serca,
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Ułatwia organizmowi przyswajanie pokarmów i ich trawienie,
  • Działa bakteriobójczo,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i oddechowy.
  • Dystrybutor herbat w dzisiejszych czasach jest w stanie sprowadzić herbaty z całego świata. Wobec tego nawet herbata dla restauracji musi być starannie selekcjonowana, gdyż klient jest coraz bardziej świadomy smaku herbaty dobrej jakości.