Herbata czerwona – rodzaje, właściwości
Herbata czerwona
Herbata czerwona to najpopularniejsza z odmian herbaty chińskiej dostępna w sprzedaży. Pochodzi z południowo – wschodnich Chin. Zebrane herbaciane liście poddaje się procesowi fermentacji, który w przypadku niektórych odmian trwać może nawet 50 lat. Odpowiednio przygotowana czerwona herbata cieszy wspaniałym smakiem i aromatem, a także dostarcza do naszego organizmu wielu substancji odżywczych, obniża cholesterol czy wspomaga odchudzanie.
Królowa Pu-erh
Wśród herbaty świata, najbardziej znane gatunki czerwonej herbaty to : Pu-erh, oolong i puszong. Każda z nich charakteryzuje się głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Najpopularniejszym gatunkiem czerwonej herbaty jest zdecydowanie Pu-erh, dostępna w wielu smakowych kombinacjach, z pośród których, każdy wybierze te dla siebie. Jest ogólnie dostępna, ma ja w swojej ofercie każda herbaciarnia czy sklep internetowy z herbatą.
Właściwości czerwonej herbaty
Czerwona herbata jest prawdziwym bogactwem związków mineralnych, mikroelementów, manganu, wapnia a nawet fluoru – dlatego polecana jest osoba które maja problem z próchnicą. Regularne spożywanie czerwonej herbaty obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie. Czerwona herbata zawiera stosunkowo dużo enzymów i polifenoli – związków ułatwiających trawienie. Wielu wspomaga nią odchudzanie, przyspieszając metabolizm i spalanie tłuszczu.
Rooibos
Wiele osób błędnie kojarzy rooibos z czerwoną herbatą, i herbatą w ogóle, bo ten rodzaj suszu herbatą nie jest. Drobne, wysuszone a następnie posiekane liście pozyskiwane są z czerwonokrzewu afrykańskiego, rośliny uprawianej w Republice Południowej Afryki.
Herbata rooibos jest bardzo popularna ze względu na swój niepowtarzalny miodowy smak, delikatny aromat i wyjątkowe właściwości. Jest bogata w przeciwutleniacze wspomagające układ odpornościowy. Obniża ciśnienie krwi. Dzięki zawartości związków polifenylowych działa przeciwzapalnie. Wspomaga walkę z infekcjami, zawiera dużą ilość witaminy C. Ze względu na brak zawartości teiny, rooibos polecana jest kobietą w ciąży i dzieciom. Duża zawartość magnezu i potasu zawarta w naparze, działa uspokajająco i kojąco.