Zielona herbata – charakterystyka, właściwości, rodzaje
Zielona herbata
Zielona herbata to napój, którego nikomu już nie trzeba przedstawiać. Pochodząca z krajów azjatyckich, stała się równie popularna u nas, w Europie. I nic dziwnego. Pomijając smak, który jest nieco inny w przypadku każdego gatunku, dzięki czemu każdy z pewnością znajdzie herbatę, która będzie mu smakować, to herbaty zielone posiadają szereg właściwości, korzystnych dla naszego zdrowia. Warto nauczyć się pić ten rodzaj herbaty, aby zobaczyć pozytywne rezultaty w naszym samopoczuciu.
Wybrane gatunki zielonych herbat
Jak już wspomniano, zielona herbata ma wiele gatunków. Do najpopularniejszych należą:
- bancha, posiada wyrazisty, przyjemny smak. Ponadto, wspiera działanie metabolizmu, a także pomaga chronić zęby przed próchnicą, ponieważ zawiera związki fluoru,
- sencha, napar o kolorze zielono-złotym, o lekko trawiastym posmaku, który zawdzięcza młodym liściom, z których przygotowuje się ten rodzaj herbaty. Dodatkowo sencha jest bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia,
- gyokuro, to herbata, która po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor i wyraźny smak. Jest polecana do picia po posiłku, ponieważ wspomaga procesy trawienia oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi,
- gunpowder to chińska herbata, która produkowana jest w interesujący sposób. Jej liście zawijane są w małe kuleczki, które podczas parzenia zwiększają swoją objętość. Warto pić ten rodzaj zielonej herbaty w okresie jesienno-zimowym, ze względu na to, że wspomaga on nasz układ immunologiczny, a więc podnosi naszą odporność,
- lung ching, to również herbata, której kolebką są Chiny. Ma orzeźwiający smak, wspomaga spowalnianie procesów starzenia oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, a także reguluje procesy trawienia.
Dobra herbata to taka, po którą chętnie sięgamy, która pomaga naszemu zdrowiu, Herbata zielona nie zakwasza organizmu, dlatego warto ją pić, aby czuć się mniej ociężale.